Jarrupalojen ja -levyjen vaihtoa ei kannata laiminlyödä, sillä jarrut ovat turvallisuuden kannalta auton tärkein varuste. Jarruista on hyvä huolehtia ennakoiden, vaikka ne tuntuisivat toimivan moitteettomasti. Varmimmin pidät huolta jarrujen luotettavasta toiminnasta, kun tarkastat säännöllisesti jarrujen tilanteen korjaamolla, ja tarvittaessa jarrupalat ja -levyt vaihdetaan uusiin ajoissa.
Jarrujärjestelmän toiminnan kannalta hyväkuntoiset jarrupalat, -levyt ja -satula ovat ehdottomat
Auton jarrujärjestelmä käsittää jarrupalat, jarrulevyt ja jarrusatulan. Jarrupalat ja -levyt ovat yhteydessä toisiinsa ja niiden tehtävänä on pysäyttää auto nopeasti, kun jarruja käytetään. Kun jarrutus tapahtuu, tuottavat jarrupalat kitkaa koskettamalla jarrulevyjä ja näin jarrut hidastavat auton vauhtia. Jarrusatula on yhteydessä jarrupaloihin ja mikäli jarrusatulan männät ovat jumissa tai ilmenee muita vikoja, on jarrusatula tarkastettava ja vaihdettava uuteen. Jokaisen auton jarrujärjestelmä on suunniteltu juuri kyseiseen autoon, huomioiden esimerkiksi auton kokonaispaino ja teholuokka. Jotta järjestelmä toimii luotettavasti ja turvallisesti, on koko jarrujärjestelmän oltava kunnossa.
Pidä auton jarrut turvallisina vaihtamalla jarrupalat ja -levyt säännöllisestiJarrupalojen ja -levyjen vaihtoon on vaikea arvioida tarkkaa vaihtoväliä, sillä jarrupalojen ja -levyjen kulumiseen vaikuttavat muun muassa ajotapa ja olosuhteet. Yleensä jarruhuolto on ajankohtainen silloin, kun jarrupalat tai jarrulevyt ovat saavuttaneet minimipaksuutensa. Osaava korjaamo huomaa kulumisen usein muiden huoltotoimenpiteiden ja tarkistusten yhteydessä perushuollossa. Jos epäröit, onko jarrupalojen tai -levyjen vaihto ajankohtaista, kysy neuvoa korjaamolta – esimerkiksi lähimmältä Autonomilta!
Joskus viasta kertoo vinkuvat jarrut tai varoitusvalo
Toisinaan jarruhuollon tarpeesta kertoo auton kojelautaan ilmestyvä merkkivalo. Mikäli auto on seissyt pitkään käyttämättä, on mahdollista, että jarruissa ilmenee toimintahäiriöitä. Jos huomaat jarrujen toiminnassa häiriöitä, jarrut vinkuvat tai varoitusvalo syttyy, kannattaa suunnata pikimmiten korjaamolle.
Älä lykkää jarruhuoltoa
Pahimmillaan jarruhuollon laiminlyöminen voi aiheuttaa vaaratilanteita, etenkin jos jarrut ovat päässeet kulumaan täysin loppuun tai jarrujärjestelmässä on jokin häiriö. Nykyautoissa myös monet muut järjestelmät, kuten lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS) ja ajonvakautusjärjestelmä (ESP) edellyttävät, että jarrujärjestelmä on kunnossa. Myös jarruneste on tärkeää vaihtaa säännöllisesti. Jos se on vaihtamatta pitkään, voi aiheutua vaaratilanne. Vaikka mitään varsinaisia varoitusmerkkejä ei olisikaan ilmassa, kannattaaa autonvalmistajan suosittelemia säännöllisiä huolto- ja vaihtovälejä noudattaa, jotta auto pysyy turvallisessa ajokunnossa.
Muista sisäänajo jarruremontin jälkeen
Jarruhuollon jälkeen on suositeltavaa tehdä jarrujen sisäänajo ensimmäisten 300 kilometrin aikana. Silloin jarruja käytetään alkuun lyhyesti ja kevyesti. Näin jarrulevyt ja jarrupalat asettuvat helpommin toisiinsa. Hätätilanteessa on totta kai reagoitava nopeasti ja jarrutettava aina tilanteen vaatimalla tavalla. Myös normaaliajossa jarruja on tärkeää käyttää, sillä se tekee jarruille hyvää.
Jarrupalojen ja -levyjen vaihdot ammattitaidolla ja laadukkailla varaosilla
Kun kyse on turvallisuudesta, halvin ei välttämättä ole paras – ei myöskään jarruremontin kohdalla. Kannattaa varmistaaa, että auton jarruremontti tehdään ammatttaidolla ja jarruissa käytetään laadukkaita osia.
Ammattimainen korjaamo varmistaa aina, että käytettävät jarrupalat ja -levyt ovat laadukkaat, jotta osat toimivat luotettavasti. Jarrupalojen ja -levyjen vaihtojen yhteydessä suoritetaan myös tarvittavat tarkistukset, herkistetään jarrujärjestelmä, ja työ tehdään asianmukaisilla asennustarvikkeilla sekä käytetään laadukkaita jarrurasvoja.
Autoile turvallisesti ja pidä jarrujärjestelmä kunnossa säännöllisellä huollolla. Paikalliset Autonomi-korjaamot ovat apunasi ja varmistavat, että jarrut toimivat moitteetta.