Vinkit turvalliseen talvilomaliikenteeseen!

photo-1444136755757-b24e7e5c4cd5

Talvilomat ovat alkamassa ja moni suuntaa tien päälle. Tiet ruuhkautuvatkin varmasti monin paikoin. Vaikka joulun liikenne onkin määrältään vain noin puolet juhannuksen liikennevirrasta, liukkaus ja pimeys tekevät matkustuksesta hitaampaa ja vaativampaa. Muista siis varata riittävästi aikaa matkantekoon ja varaudu talven muuttuviin keliolosuhteisiin! Taukoja kannattaa pitää parin – kolmen ajotunnin välein. Varaa matkalle juotavaa ja pientä syötävää mahdollisten pienten matkalaisten lisäksi myös itsellesi.

Etenkin talvikautena reissun suunnittelu ja ennnakkovalmistelut ovat puoli matkaa. Älä anna sään yllättää! Reitin valintaan sääennustuksia apuna käyttäen on hyvä varata tarpeeksi aikaa. Suomen talven pakkaset voivat olla kovia, ja vaikka lunta ei kaikin paikoin suotaisikaan, on ikävä jäädä tievarteen jos auto pettää. Ennakkovalmisteluihin kuuluu siksi luonnollisesti myös auton toimintakunnon varmistaminen, jonka voit helposti hoitaa teettämällä joko määräaikaishuollon tai käyttämällä auton lähimmässä Autonomi-korjaamossa tarkastuksessa.

Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa tarkastaa muutamat tärkeät seikat. Illat ja yöt ovat pimeät, ja oman ja muiden turvallisuuden vuoksi on tärkeää varmistaa kaikkien valojen ja polttimoiden kunto. Varmista lisäksi, että pissapoika on täytetty riittävän vahvalla pesuaineseoksella ja tuulilasinpyyhkijänsulat ovat kunnossa. Varaathan mukaan myös tarpeeksi lasinpesunestettä! Tarkista vielä akun kunto ja autosi rengaspaineet. Oikeat rengaspaineet löydät autosi käyttöohjekirjasta.

Lopuksi matkavalmisteluihin kuuluu myös irtonaisen, ylimääräisen tavaran siivoaminen pois autosta ja ikkunoiden puhdistus sisäpuolelta. Matkatavaroita kertyy lyhyilläkin lomamatkoilla helposti paljon, ja täyteen kuormattuna auton käyttäytyminen voi muuttua. Kuormaa katolle laitettaessa on otettava huomioon auton sallittu kattokuorma. Monissa autoissa se on 75-100 kg, mutta saattaa olla paljon sen allekin. Sallittu kattokuorma löytyy auton käyttöohjekirjasta. Näillä pienillä toimenpiteillä matkantekosi on mukavampaa ja turvallisempaa!

Autonomi-ketju toivottaa kaikille turvallista ja sujuvaa matkaa!