Autonomi-yrittäjä esittelyssä: Miika Pallari, Vaihtoykköset Oy

Tervolan kylässä toimiva korjaamo Vaihtoykköset panostaa nuorekkaaseen ja innovatiiviseen palveluun. Lapin vuoden 2023 nuori yrittäjä Miika Pallari korostaa yksilöllisen ja paikallisen palvelun merkitystä. Hän kannustaa ihmisiä tukemaan pienten paikkakuntien yrityksiä niin paljon kuin mahdollista, jotta eloisasta yritystoiminnasta voidaan nauttia pikkukylissä myös tulevaisuudessa.

Miika, kuinka olet päätynyt autoalalle yrittäjäksi?

Suvussamme on autoharrastajia monessa polvessa, ja oma kiinnostukseni autoja kohtaan syntyi jo nuorena. Suoritin opintoni kuitenkin toisella alalla ja työskentelin pitkään yritysmyynnissä. Tiivis yhteistyö yrittäjien kanssa sytytti minussa kipinän yrittäjyyttä kohtaan. Mielenkiintoni autoja ja koko alaan kohtaan innosti perustamaan oman yrityksen juuri autoalalle.

Kun perustin Vaihtoykköset Oy:n alunperin vuonna 2016, olimme pelkästään autokauppa. Pyöritettyäni autokauppaa reilun vuoden huomasin, että myynnissä olleita vaihtoautoja piti lähes aina kuskailla korjaamoille ennen myyntiin laittamista. Se vei paljon aikaa, joten avasimme autoliikkeen yhteyteen korjaamon vuonna 2017.

Millainen korjaamo Vaihtoykköset on?

Olemme pienen pitäjän paikallinen, osaava ja monipuolinen monimerkkikorjaamo – toteutamme korjauksen kuin korjauksen auton iästä riippumatta. Meiltä löytyy käytännössä kaikki nykypäiväiset laitteet ja myymme myös renkaita.
Korjaamon yhteydessä toimii tarvike- ja pienkonemyymälä sekä kahvila, josta monet paikalliset aloittavat päivänsä. Meistä on muodostunut tietynlainen kohtaamispaikka, mikä on mukavaa.

“Olemme pienen pitäjän paikallinen, osaava ja monipuolinen monimerkkikorjaamo – toteutamme korjauksen kuin korjauksen auton iästä riippumatta.”

Miten korjaamostanne tuli osa Autonomi-ketjua?

Olemme vuosikausia olleet Örumin asiakkaita eli lähes kaikki varaosamme tulevat heiltä. Örumin kautta saimme ehdotuksen liittyä Autonomi-ketjuun ja se on ollut hyvä päätös. Olemme saaneet ketjun kautta paljon teknistä tukea, markkinointiapua ja yleistä asiantuntemusta. Myös käytännön asioihin, kuten säädöksiin ja määräyksiin on saanut tarvittaessa tukea ja opastusta, mikä on helpottanut omaa työtaakkaa.

Millaisia vahvuuksia korjaamollanne on? Mitä haluatte erityisesti tarjota asiakkaillenne?

Olemme paikallinen ja osaava toimija pienessä kylässä – korjaamomme asiakkaista 80 % on paikallisia. Meille on tärkeää tarjota paikallista ja yksilöllistä palvelua, joka on samalla innovatiivista – uskallamme tehdä asioita eri tavalla, mihin on perinteisesti totuttu. Kuulemme usein asiakkailta, miten mukavaa on, kun omassa kylässä toimii asiantunteva korjaamo. Se on myös itselleni tärkeä asia ja toivonkin, että ihmiset tukisivat paikallisia yrityksiä niin paljon kuin mahdollista, jotta yritykset pysyvät pystyssä pienemmilläkin paikkakunnilla.

Vahvuuksiimme kuuluvat ehdottomasti innovatiivisuus ja monipuolisuus – teemme huoltoja pienkoneista autokorjauksiin ja voimme palvella paikallisia asiakkaita lähes kaikkein pärisevien laitteiden, esimerkiksi kesäisin ruohonleikkureiden ja talvisin moottorikelkkojen, kanssa. Koska korjaamon yhteydessä toimii kahvila, voi asiakas odotellessaan nauttia kahvikupposen. Monesti olemmekin saaneet palautetta, että kahvin äärellä mukavassa odottelutilassa aika kuluu nopeasti.

“Vahvuuksiimme kuuluvat ehdottomasti innovatiivisuus ja monipuolisuus – teemme huoltoja pienkoneesta autokorjauksiin ja voimme palvella paikallisia asiakkaita lähes kaikkein pärisevien laitteiden kanssa.”

Miltä tyypillinen työpäivänne näyttää?

Päivä täyttyy pitkälti perinteisistä autohuoltotöistä. Jokainen päivä on kuitenkin erilainen ja esimerkiksi vuodenajoilla on suuri merkitys. Pienessä kylässä kesämökkiläisten läsnäolo tuntuu. Sesonkina meillä riittääkin oikein hyvin töitä, mutta hiljaiset ajat ovat koko ajan hiljaisempia. Monesti tuntuu, että kyläläisille on itsestäänselvyys, että yritykset pysyvät pystyssä. Kylä kuitenkin vain pienenee ja asukkaat vähenevät, mikä tekee paikallisten yritysten palveluiden käyttämisen entistä tärkeämmäksi.

Itse pyöritän korjaamomme monipuolista palettia, johon kuuluu muun muassa asiakaspalvelua, myymälän ja kahvilan hoitoa, korjaamotöiden vastaanottoa, varaosien tilausta, tarjousten laskentaa ja laskutusta. Teen pikkuhommia siellä täällä ja varmistan, että työt rullaavat. Toisin sanoen melko monipuolinen kattaus kaikenlaista siivoamisesta toimitusjohtajan hommiin.

”Niin tekniset haasteet, myynti kuin asiakaspalvelu tuovat päiviini paljon iloa. Itseni tuntien tylsistyisin, jos tekisin vain yhtä hommaa – pidän siitä, että on monta rautaa tulessa ja itseään saa kehittää ja haastaa monipuolisesti.”

Kuinka työsi on muuttunut vuosien saatossa?

Vuosien aikana on tullut nähtyä paljon, niin hyvässä kuin pahassa. Korona oli haastavaa aikaa ja luovuutta piti osata hyödyntää. Lanseerasimme silloin erilaisia autojen nouto- ja hakupalveluita ja pyrimme auttamaan erityisesti ikäihmisiä.

Autoala sähköistyy ja modernisoituu jatkuvasti, mikä tekee vikojen diagnosoinnista koko ajan vaikeampaa. On pysyttävä ajan hermolla. Korjaamona olemmekin panostaneet koulutuksiin ja seuraamme tiiviisti autoalan muutoksia. Korjaamollamme työskentelee nuori porukka, joten kiinnostus alaa ja kaikkia uusia laitteita kohtaan löytyy meiltä jokaiselta. Itselleni modernisoituminen on tuonut työhön uutta intoa, mutta joskus alan kiihtyvässä muutoksessa perässä pysyminen tuntuu näin nuorellekin haastavalta.

Mikä on työssäsi parasta?

Töiden monipuolisuus viehättää. Saamme tehdä autohuoltoja ja -pesuja sekä myydä tavaraa robottileikkureista lumilinkoihin. Niin tekniset haasteet, myynti kuin asiakaspalvelu tuovat päiviini paljon iloa. Itseni tuntien tylsistyisin, jos tekisin vain yhtä hommaa – pidän siitä, että on monta rautaa tulessa ja itseään saa kehittää ja haastaa monipuolisesti. Vaikka työ on sitovaa, olen todella iloinen, että hommia riittää.

Vaihtoykköset Oy
Marjamiehentie 1
95330 Tervola
Puh. 0400 137 529
miika@vaihtoykkoset.fi
Ma-pe 8.00-16.00

Jaa sosiaalisessa mediassa