Autoilija: Huolehdithan nämä kriittiset varusteet kuntoon syksyn pimeisiin!

Pimeän ja pakkasen saapuessa ajo-olosuhteet muuttuvat haastavammiksi, ja silloin on tärkeää huolehtia, että auto on hyvässä ajokunnossa. Turvallisuuden kannalta syyskeleissä kriittisimpiä varusteita ovat valot, tuulilasinpyyhkijät ja renkaat. Mitä näiden osalta on huomioitava ja milloin varusteet on vaihdettava uusiin?

Kun vuodenajasta siirrytään toiseen ja ajo-olosuhteet muuttuvat, on hyvä hetki tarkistaa auton kunto, jotta matka taittuu turvallisesti. Syksyn ja pimeän tullen on syytä tarkistaa ainakin tuulilasinpyyhkijöiden, valojen ja renkaiden kunto.

Vaihda pyyhkijänsulat uusiin ajoissa

Syksyn sateilla tuulilasinpyyhkijät ovat kovassa käytössä, ja niillä on keskeinen rooli turvallisen ajon kannalta. Kun kuljettajan näkökenttä on kirkas, mahdollistetaan turvallinen matka sekä itselle että muille tiellä liikkujille.

Pyyhkijöiden kunnon tarkistaminen voi arjessa unohtua, ja huonon kunnon saattaakin huomata vasta, kun pyyhkijöitä todella tarvitaan. On siis hyvä valmistautua syys- ja talvikeleihin ennakoiden, varmistaa tuulilasinpyyhkijöiden kunto jo syksyllä ja tarvittaessa vaihtaa ne uusiin. Samalla on hyvä lisätä myös lasinpesunestettä ja tarkistaa, että se on talvilaatuista ja kestää myös pakkaset.

Pyyhkijänsulat altistuvat kaikelle, mitä tuulilasiin lentää, ja talvella ne voivat hajota herkästi, jos ne pääsevät jäätymään tuulilasiin kiinni. Iän myötä pyyhkijänsulat kuivuvat ja kovettuvat, jolloin pyyhkimistulos ei enää ole hyvä. Vanhat ja kovettuneet pyyhkijänsulat voi tunnistaa ikävästä äänestä, ja ne saattavat jättää raitaa tai kalvoa lasiin. Huonokuntoinen pyyhkijänsulka ei poista vettä ja likaa, vaan liikuttelee roiskeita ja roskia edes takaisin lasissa. Näin näkyvyys käy nopeasti hyvin heikoksi, erityisesti pimeällä. Jos pyyhkijänsulat eivät tee moitteetonta jälkeä, vaan jättävät tuulilasiin likaa tai vettä, on aika vaihtaa pyyhkijänsulat uusiin.

Varmista, että kaikki valot palavat tehokkaasti

Jokaisen autoilijan vastuulle kuuluu tarkistaa ajoneuvostansa, että kaikki polttimot palavat tehokkaasti. Syksyn ja pimeän tullen on hyvä käydä auto kauttaaltaan läpi, ja tarkistaa lähi- ja kaukovalojen lisäksi myös takavalot, vilkut, sumuvalot sekä jarruvalot. Kaikkien valojen pitäisi palaa hyvin, ja tarvittaessa on vaihdettava uudet polttimot.

Monissa autoissa on nykyään automaattivalot, mutta on syytä myös tutustua huolella oman auton valoihin, jotta tietää, mitkä valot syttyvät automaattisesti, ja mitkä eivät. Automaattitoiminto ei aina välttämättä sytytä esimerkiksi takavaloja, ja kun kuljettaja ei itse niitä näe, voivat ne epähuomiossa jäädä pimeiksi. Pahimmassa tapauksessa huonossa säässä, esimerkiksi lumipyryssä tai pimeässä, takavalot pimeinä edellä ajavan auton havaitsee liian myöhään. Kun kaikki polttimot ovat kunnossa ja päällä, on autoilijan oma näkyvyys hyvä ja auto näkyy myös muille.

Lisävalot ovat myös yleistyneet ja Suomen syksyn ja talven olosuhteissa ne ovatkin usein tarpeen. Erilaisten lisävalojen kanssa on kuitenkin huomioitava, että ne on kiinnitetty kunnolla, eikä kokonaisvalaistus saa olla kuitenkaan liian tehokas. Pahimmassa tapauksessa liian voimakas tai väärin asennettu lisävalaistus voi sokaista vastaantulevat, jolloin aiheutuu vaaratilanteita.

Syksyn tullen tarkista ainakin:

  • Jos pyyhkijänsulat eivät tee moitteetonta jälkeä, vaan jättävät tuulilasiin likaa tai vettä, on aika vaihtaa pyyhkijänsulat uusiin
  • Varmista, että kaikki polttimot palavat hyvin – lähi- ja kaukovalojen lisäksi muista tarkistaa takavalot, vilkut, jarruvalot ja sumuvalot
  • Tarkista renkaiden kunto, riittävä urasyvyys ja oikeat ilmanpaineet

Aja vain hyväkuntoisilla renkailla

Renkaat vaikuttavat merkittävästi auton käyttäytymiseen, joten niiden kunnosta ei kannata tinkiä. Talviajossa renkaiden urasyvyys on oltava minimissään 3 mm. Kannattaa kuitenkin muistaa, että urasyvyyden ollessa lähellä minimirajaa, on renkaan pitävyys selvästi jo heikentynyt. Ja vaikka urasyvyyttä vielä riittäisi, myös ikä kuluttaa rengasta. Vanha rengas alkaa hapertua ja voi olla liukas, vaikka kulutuspintaa vielä olisikin. Syksyn sateissa ja haastavissa olosuhteissa on tärkeää huomioida auton renkaiden kunto, ja tarvittaessa myös sopeuttaa omaa ajotapaansa laskemalla ajonopeutta olosuhteiden mukaan.

Rengaspaineet on syytä tarkistaa ajoittain pitkin vuotta – ei vain renkaiden vaihdon yhteydessä. Oikeat rengaspaineet ehkäisevät rengasrikkoja ja vaikuttavat näin oleellisesti turvalliseen ajoon.

Myös auton alustassa olevien osien kuluminen voi vaikuttaa renkaiden kuntoon, joten auton yleisestä kunnosta huolehtiminen on tärkeää.

Syksyn tullen on hyvä hetki käyttää auto huollossa ja varmistaa, että ajoneuvo on mahdollisimman hyvässä kunnossa syksyn pimeään ja talven pakkasiin. Autonomi-korjaamot palvelevat ammattitaidolla ympäri Suomen, etsi sinulle lähin Autonomi-korjaamo!

Artikkelia varten haastateltu asiantuntijamme:
Osmo Kärnä, Autonomi Elimäki

Jaa sosiaalisessa mediassa