Talviautoilijan tarkistuslista

Auto, talvinen tie, talviautoilijan muistilista

Talvi on tullut ja tuonut jälleen haasteita autoilijoille. Etenkin etelä-Suomessa roiskuu nyt kura ja rapa, pissapojan nesteitä kuluu ja autoakin pitäisi pestä viikon välein. Pohjoisessa pakkanen paukkuu ja pimeys painaa päälle. Teimme pienen muistilistan asioista, jotka talviautoilijan kannattaa tarkistaa heti talven alussa.

Lasinpesuneste ja tuulilasinpyyhkimet

Lasinpesunestettä kannattaakin pitää mukana varalla ja varmistaa, ettei se pääse loppumaan. Tuulilasinpyyhkijöiden käyttäminen liian kuivalla ikkunapinnalla voi naarmuttaa tuulilasia ja vahingoittaa myös pyyhkijöitä. Lasinpesunesteen riittävän runsaalla annostelulla on siis merkitystä.

Alumiinivanteiden pulttien tarkistuskiristys

Suurin osa suomalaisesti autoilijoista on varmasti vaihtanut aikaa sitten nasta- tai kitkarenkaat alle. Kun renkaat on vaihdettu pitää muistaa pulttien kiristäminen. Alumiinivanteiden pulttien kiristys pitäisi tehdä kun on ajettu noin 100 km. Tarkistuskiristys varmistaa, ettei rengas ole löystymässä ja irtoa ajettaessa. Ammattilaisen käyttämän momenttikiristimen avulla varmistutaan, että vanteet eivät vahingoitu ja että seuraava vaihto sujuu ongelmitta.

Milloin renkaat vaihdetaan? Virallisesti talvirengaspakko alkaa Suomessa 1.12. ja loppuu 28.2. Autoilijan vastuulla on huomioida keliolosuhteet ja toimia niiden mukaisesti.

Auton ovien ja lukkojen toiminta

Auton ovien lukot kannattaa öljytä ennen pakkasia ja muutaman kerran talven aikana. Ovien tiivisteet kannattaa pitää kuivina ja puhtaina ja voidella silikonilla. Lukkosulaa ei kannata säilyttää autossa, vaan se kannattaa pitää mukana.

Valoa ja lisävaloa pimeyteen

Pimeys tuo omat haasteensa sekä näkymiselle sekä näkyvyydelle. Tarkista ajoittain auton vilkut ja ajovalot sekä sumuvalot. Tarvittaessa käytä auto huollossa ja pyytää korjaamoa vaihtamaan hiipuneet tai sammuneet polttimot. Valojen suuntaukset pitää tarkistaa aina polttimoiden vaihdon yhteydessä, jotta ei sokaista vastaantulijoita.
Sumuvaloja on autossa takana ja edessä. Tieliikennelaki sanoo, että sumuvaloja saa käyttää vain rankan vesi- tai lumisateen aikana. Jos tien pinnasta nousee viiman takia lunta, pölyä ja lokaa niin, että on vaikea erottaa edessä ajavaa autoa, on luultavasti hyvä kytkeä oman auton takasumuvalo päälle.

Jos autoilee paljon ja pimeään aikaan voi lisäkaukovalo olla hyvä sijoitus. Kaukovaloja täydentävä lisäkaukovalo lisää merkittävästi näkyvyyttä ajettaessa pimeällä. Elokuussa voimaan tulleet uudet lisävalomääräykset sallivat esimerkiksi rekisterikilven päälle asennettavan yhden keskitetyn valotangon. Monet korjaamot tekevät lisäkaukovalojen asennuksia.

Auton esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Auton lisälämmityslaite kannattaa ottaa käyttöön, vaikka oltaisiin vielä muutama aste plussan puolella. Auton ikkunoiden skrabaaminen helpottuu, esilämmitetyn moottorin päästöt vähenevät ja myös bensaa säästyy ensimmäisillä kilometreillä. Auton ikkunalle asetettava alumiinipeite voi olla myös kätevä ja nopeuttaa liikkeellelähtöjä, jos autoa ei saa katokseen tai sisälle suojaan. Lohko- tai lisälämmitin on mahdollista asennuttaa jälkikäteen. Lisälämmitin tuo säästöjä ja tekee liikkeellelähdöstä mukavampaa.

Auton lisävarusteet sijoituksena

Jos miettii lisälämmittimen tai lisävalojen asennuttamista, niin kannattaa ajatella, että ne myös nostavat auton arvoa ja kiinnostavuutta. Suomessa kun ollaan, niin onhan se hyvä, jos lisävarusteet ovat Suomen ajo-olosuhteiden mukaiset.

Öljyt ja suodattimet ajoissa vaihtoon

Autosi moottori on kovilla talvella ja kylmillä ilmoilla. Ajoissa tehty suodattimien vaihto ja täyssynteettinen moottoriöljy auttavat auton käynnistymisessä ja moottorin toimintaa kovimmillakin pakkasilla. Moottoriöljy kannattaa valita valmistajan suosituksen mukaan.

Akun kunto, sytytystulpat ja suodattimet

Sekä kovat helteet että paukkuvat pakkaset kuluttavat auton akkua. Hyvänkin akun käyttöikä on 4-5 vuotta. Jos akku hyytyy, kannattaa muistaa, että nykyautojen käynnistys apukaapeleilla ei aina onnistu ja kannattaa olla tarkkana, ettei vahingoita autoa lisää. Varmista asia ennen kuin lähdet tekemään kytkentöjä, ellet ole varma.

Jäähdytysneste vaihdetaan yleensä kerran kahdessa vuodessa, jotta pakkaskestävyys säilyy. Sytytystulpat ja suodattimet ja erityisesti dieselautoissa polttoaineen suodatin kannattaa vaihtaa aina talvikauden alussa.

Varaa aika tai pyydä tarjous

Autokorjaamosta saat apua pieniin ja isoihin huoltotöihin ja tarkistuksiin. Kannattaa olla yhteydessä korjaamoon ja pyytää tarjous tai varata aika omalle autolle. Mainitse aikaa varatessa ainakin auton rekisterinumero ja ajetut kilometrit. Lähin Autonomi-korjaamo löytyy paikkakuntahaun avulla osoitteesta www.autonomi.fi.

Jaa sosiaalisessa mediassa