Muistilista autoilijalle

mother and little daughter travel by car

Kokosimme autoilijoita varten MUISTILISTAN syksyä ja tulevaa talvea ajatellen. Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja nyt viimeistään kannattaa varautua tulevaan varsinaisen syksyyn ja alkavaan talveen. Voi myös miettiä muutamia ajomukavuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavia lisätoimenpiteitä ja sitä onko kaikki lisätarvikkeet ajan tasalla. Ennakoimalla säästää aikaa ja rahaa ja voi lähteä liikenteeseen turvallisin mielin.

AUTOILIJAN SYKSY – MUISTILISTA

Säästä moottoria ja bensaa – ota lohko- tai sisälämmitin käyttöön kun ilmat viilenevät

Lohko- ja sisätilanlämmitintä kannattaa käyttää jo +5 ⁰C lämpötilasta lähtien, koska:
• aamulla ikkunat ovat kirkkaat ja kuivat
• esilämmitetyn moottorin päästöt ovat huomattavasti pienemmät
• polttoaineen kulutus vähenee ensimmäisillä kilometreillä

Puuttuuko autostasi lisälämmitin? Lohko- tai lisälämmitin on mahdollista asennuttaa jälkikäteen. Viileä talvikausi kestää puolet vuodesta, joten jos autoilet paljon tai päivittäin, on järkevää miettiä autolämmittimen asennusta. Lisälämmitin tuo säästöjä ja osaltaa parantaa myös ajamisen turvallisuutta sekä luonnollisesti tekee ajamisesta miellyttävämpää. Kannattaa olla yhteydessä korjaamoon ja pyytää tarjous sekä kysellä vaihtoehtoista, jotka sopivat juuri sinun autoosi.

Tarkista ikkunoiden kunto ja puhtaus, lasinpesunesteen pakkasenkesto, pyyhkijöiden kunto, polttimoiden toiminta

Auto kannatta imuroida ja puhdistaa ikkunat myös sisäpuolelta kesän pölyistä ja samalla poistaa turhat ja tarpeettomat tavarat.Kuiva ja puhdas auton sisätila edesauttaa ikkunoiden kirkkaana pysymistä kylminä syysaamuina

Tarkasta samalla tuulilasinpyyhkijöiden kunto.

Lasinpesunesteen tulee jo nyt alkusyksystä olla riittävän voimakasta. Ensimmäisten pakkasten myötä voit sitten lisätä lasinpesunesteen voimakkuutta pakkasten kiristyessä.

Tarkista myös auton vilkut ja ajovalot sekä sumuvalot. Tarvittaessa käytä auto huollossa ja vaihdatuta himmenneet polttimot kunnolla valaiseviin. Valojen suuntaukset pitää tarkistaa aina polttimoiden vaihdon yhteydessä, jotta et sokaise vastaantulijoita.

Onko renkaiden kunto ja ilmanpaineet ok? 

Älä aja huonoja kesärenkaita loppuun asti syksyllä. Vesiliirron mahdollisuus syksyn sateisilla keleillä kasvaa huomattavasti. Ennakoimalla voi myös säästää rahaa: Usein rengasliikkeestä saat hyviä kesärengastarjouksia näin syksyllä.

Muista vaihtaa myös talvirenkaat ajoissa alle tai käytä auto korjaamolla, niin varmistat että renkaanvaihto sujuu siististi ja ammattivälineillä. Uusiin renkaisiin kannattaa vaihtaa ajoissa. Tiesitkö, että nykyiset talvirenkaat ovat kestävämpiä ja laadukkaampia kuin vanhanmalliset, toki renkaissa on paljon merkkikohteisia eroja. Pääsääntönä voisi sanoa, että hieman parempi ja kalliimpi laatu maksaa usein itsensä takaisin käyttöiän tai ominaisuuksien kautta.

Tarkistathan myös renkaiden ilmanpaineet säännöllisesti! Tämäkin pieni toimenpide saattaa säästää bensaa ja tekee autoilusta paljon turvallisempaa!

Jaa sosiaalisessa mediassa