Renkaanvaihto edessä – kannattaako homma hoitaa itse vai luottaa ammattilaiseen?

Autonasentaja rengasolallaan keltaista taustaa vasten. Etualalla kasa renkaita.Renkaanvaihto on jokakeväinen ja -syksyinen homma, jolta autoilija ei voi välttyä. Kannattaako renkaat vaihtaa itse vai sittenkin jättää työ ammattilaisen hoidettavaksi? Koostimme vinkit renkaanvaihtoon.

Auton turvallisuuden kannalta renkaat ovat keskeisessä roolissa, joten renkaanvaihto on aina syytä tehdä huolellisesti, ja samalla on tärkeää varmistaa, että alle vaihdettavat renkaat ovat hyvässä kunnossa. Pahimmillaan huonosti tehty renkaanvaihto voi aiheuttaa esimerkiksi tilanteen, jossa rengas irtoaa. Tällöin vaarantuu paitsi autoilijan oma, myös muiden tielläliikkujien turvallisuus. Ajoneuvotekniikan kehittyessä myös renkaanvaihtoon liittyy yhä enemmän vaatimuksia ja seikkoja, jotka on huomioitava.

Oikeat työvälineet renkaanvaihtoon

Jos hoidat renkaanvaihdon itse, huomioi muutama seikka, jotta työ sujuu turvallisesti ja lopputulos on hyvä. Valitse renkaanvaihtoon sopiva paikka ja oikeat työvälineet. Esimerkiksi auton omaa tunkkia ei ole tarkoitettu kausirenkaiden vaihtoon. Se on suunniteltu hätäratkaisuksi yllättävän tilanteen varalle tien päälle, ja on hyvin kevytrakenteinen. Kausirenkaiden vaihtoon kannattaa varata laadukas hallitunkki tai nosturi. Paikaksi on hyvä valita sellainen, jossa on hyvä valaistus, tasainen alusta ja pysyt säältä suojassa.

Muista huomioida, etteivät kaikki pultit ja mutterit käy kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi alumiinivanteissa on oltava oikeanlaiset pultit ja mutterit, ja ne on kiristettävä oikeanlaisilla työkaluilla. Muuten on riski, että vanne vaurioituu tai se kiristetään niin tiukalle, ettei sitä enää saa auki normaaleilla työkaluilla.

Varmista renkaiden turvallisuus

Renkaanvaihdon yhteydessä on tärkeää varmistaa, että alle vaihdettavat renkaat ovat hyväkuntoiset ja turvalliset. Tarkista, ovatko renkaat kuluneet normaalisti ja onko niissä riittävä urasyvyys. Renkaiden kuntoon vaikuttaa myös ikä, sillä ajan mittaan kumi hapertuu. Yli kuusi vuotta vanhoilla renkailla ei enää saisi ajaa, vaan ne tulisi vaihtaa uusiin.

Renkaanvaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa myös rengaspaineet. TPMS-rengaspainevalvontajärjestelmä yleistyy uudemmissa autoissa, ja sen kanssa on huomioitava tarvittavat säädöt. Autoilija ei välttämättä itse hoksaa tehdä tarvittavia muutoksia järjestelmään, jolloin järjestelmän huomiovalo syttyy myöhemmin. Järjestelmälle täytyy ikään kuin kertoa, että autossa on vaihtunut rengastyyppi. Jos renkaat vaihdetaan ammattilaisen toimesta korjaamolla, huolehditaan samalla aina myös tarvittavien järjestelmien säädöt.

Noudata aina valmistajan ohjeita sähkö- ja hybridiauton renkaanvaihdossa

Sähkö- ja hybridiautojen renkaanvaihdossa ja nostamisessa on oltava erityisen varovainen, jotta autoa ei rikota ja työskentely on turvallista – autonvalmistajan ohjeita on noudatettava tarkasti. Pahimmillaan vääränlainen käsittely voi rikkoa auton akuston tai aiheuttaa työn suorittajalle sähköiskun. Tästä syystä sähkö- ja hybridiautojen renkaanvaihdossa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Joidenkin sähköautojen ohjekirjassa omatoiminen renkaanvaihto on jopa kielletty.

Vinkit renkaanvaihtoon:

  • Valitse hyvät työkalut ja renkaanvaihtoon sopiva paikka
  • Hanki laadukas hallitunkki, sillä auton oma tunkki ei ole tarkoitettu kausirenkaiden vaihtoon
  • Varmista, että käytössäsi on oikeanlaiset pultit ja mutterit
  • Tarkista renkaiden kunto: ovatko ne kuluneet tasaisesti ja onko urasyvyys riittävä?
  • Vanha rengas on turvallisuusriski – vaihda uudet vähintään kuuden vuoden välein
  • Sähkö- ja hybridiautojen sekä ilmajousitettujen autojen kanssa on aina noudatettava tarkasti valmistajan ohjeita!

Joskus renkaiden ja auton kuntoa on hankala arvioida itse

Ammattilainen osaa arvioida renkaiden ulkonäön ja esimerkiksi kulumisen perusteella onko rengas vielä turvallinen ja onko se kulunut normaalisti. Tästä voidaan havainnoida myös ovatko pyöränkulmat kunnossa ja rengaspaineet oikeat.

Ammattilainen voi tehdä renkaanvaihtotyön aikana myös muita havaintoja, kuten tarkistaa pyöränripustuksen kunnon, arvioida jousituksen ja iskunvaimennuksen tilannetta sekä tehdä havaintoja jarruista, esimerkiksi ovatko kitkapinnat ja jarruletkut kunnossa. Samalla voidaan havaita myös sellaisia asioita, mitkä normaalisti jäävät renkaan taakse piiloon. Näin huoltotarpeet voidaan huomata ja ennakoida hyvissä ajoin.

Säilytä renkaat oikein

Auton renkaita ei koskaan pidä säilyttää esimerkiksi auringonvalossa, sillä se voi heikentää kumia. Monella autoilijalla ei välttämättä ole sopivia tiloja renkaiden kausisäilytykseen. Esimerkiksi kerrostalojen varastotiloissa renkaiden säilytys on jopa kielletty paloturvallisuussyistä. Monet korjaamot tarjoavatkin myös säilytyspalveluita renkaille. Asianmukainen säilytys varmistaa, että renkailla on mahdollisimman pitkä käyttöikä ja ammattilainen osaa vinkata, kun on aika vaihtaa uudet renkaat alle.

Jos kuitenkin jätät renkaanvaihdon mieluummin ammattilaiselle, etsi lähin Autonomi-korjaamo ja varaa aika renkaanvaihtoon – autamme mielellämme!

Jaa sosiaalisessa mediassa